Z badań prowadzonych w 195 krajach w latach 1990–2016 wynika jednoznacznie, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.
Wysypianie się, zadbanie o dietę, unikanie spożywania alkoholu, palenia tytoniu - naukowcy podają sposoby na wspomożenie układu odpornościowego w obliczu m.in. zagrożenia koronawirusem.
Dzieci, które doświadczają samotności są bardziej narażone na problemy z kontrolowaniem spożycia alkoholu we wczesnej dorosłości - wynika z badań opublikowanych w "Addictive Behaviors Reports".
W najnowszym numerze „Journal of Neuropsychopharmocology” opublikowano pracę, z której wynika, że Europejczycy mają częściej ochotę na jedzenie tłustych potraw i picie alkoholu niż mieszkańcy innych kontynentów.
Połączenie znanej od tysiącleci miedzi z ubiegłowiecznym środkiem wspomagającym leczenie odwykowe od alkoholu okazało się skuteczne przeciwko występującym u dzieci nowotworom mózgu i rdzenia kręgowego - informuje pismo "PLOS ONE".
Im więcej czasu podczas pandemii muszą spędzać w domach osoby dorosłe, tym większym problemem staje się nadużywanie alkoholu. O problemie informują naukowcy na łamach "American Journal of Drug and Alcohol Abuse".
Regularna aktywność fizyczna, utrzymywanie prawidłowej wagi i ograniczenie ilości spożywanego alkoholu znacząco obniża ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet po menopauzie - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Breast Cancer Research".
Bakterie można zaprząc do produkcji paliwa z odpadów. Pewne gatunki podczas fermentacji wytwarzają butanol - alkohol, którym łatwo można zastąpić w samochodach benzynę. Polska doktorantka chce usprawnić proces wytwarzania butanolu przez mikroorganizmy.
Alkohol jest bardziej szkodliwy niż niektóre nielegalne narkotyki, takie jak heroina czy kokaina, jeśli wziąć pod uwagę także jego wpływ na społeczeństwo - twierdzą autorzy badania opublikowanego w poniedziałek w brytyjskim piśmie medycznym "Lancet".
Myszy ze specyficzną modyfikacją genetyczną, które odmiennie reagują na alkohol, mogą pomóc w zrozumieniu mechanizmów alkoholizmu u ludzi. Ich zachowanie bada dr Katarzyna Radwańska z Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN im. M. Nenckiego w Warszawie.