Według szacunku ekspertów, główne zbiory truskawek skończą się w ciągu tygodnia, a najpóźniej do końca czerwca. Nie ma także co liczyć, że owoce te stanieją, wręcz przeciwnie, zapłacimy za nie więcej.
Owady wolą zapylać ekologiczne truskawki niż te uprawiane na nawozach i opryskiwane pestycydami - przekonują badacze ze Szwecji.
Truskawki są droższe, niż jeszcze w maju szacowali eksperci. Obecnie kosztują one w handlu hurtowym 3,5-7,5 zł za kilogram. W tym roku owoce te już nie stanieją - oceniła Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Prawie 4 mln euro przeznaczone zostanie na promocję spożycia owoców jagodowych: malin, truskawek, czarnych porzeczek i borówek amerykańskich. Kampania "Niezwykłe właściwości zwykłych owoców" niedawno ruszyła i potrwa trzy lata.
Stworzony przez naukowców z Politechniki Warszawskiej automatyczny system do zapylania roślin przeszedł pozytywnie testy polowe. B-droidowi udało się przenieść pyłek z kwiatu na kwiat na uprawach truskawek i czosnku. Testy potwierdziły również biologiczną skuteczność zrealizowanego procesu zapylania.
W glebach, w których rosły dzikie maliny - naturalnie odporne na niektóre choroby - badacze znaleźli szczepy grzybów, które pomagają roślinom uzyskać odporność na groźne patogeny. Teraz opracowali mieszankę składającą się z grzybów i suplementów, która ma pomóc hodowcom w ochronie malin i truskawek.
GUS szacuje, że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2010 r. będzie niższa o 10 proc. niż w 2009 r. Według GUS zbiory jabłek będą o ok. 17 proc. niższe, a śliwek i gruszek - o 25 proc.
Tegoroczne zbiory owoców będą niższe w porównaniu z ubiegłym rokiem o 13-14 proc. i wyniosą 3,1-3,2 mln ton. Produkcja warzyw może zaś spaść o 7 proc. do 4,5 mln ton - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Skończył się sezon truskawkowy, natomiast w sprzedaży pojawia się coraz więcej malin. Mniej niż przed rokiem jest warzyw, są też droższe - poinformowała rzecznik rynku hurtowego Bronisze Małgorzata Skoczewska.
Naukowcy z 38 instytucji naukowych wspólnie zsekwencjonowali genom poziomki. Artykuł z wynikami badań ukazał się na łamach "Nature Genetics".