Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Według opublikowanych w ostatnim czasie badań jedzenie w dużych ilościach cebuli i czosnku znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. A to jeden z najczęstszych nowotworów złośliwych w Polsce.
To jest nowe rozwiązanie nie tylko w naszym regionie, ale i na świecie. Jest to preparat z płynu celomatycznego dżdżownicy.
Prof. Magdalena Król z SGGW w Warszawie chce "założyć" komórkom immunologicznym "plecaki z bombą", które zniszczą nowotwory w miejscach nieosiągalnych dla współczesnej medycyny. Właśnie otrzymała prestiżowy Grant Europejskiej Rady ds. Badań, który pomoże osiągnąć ten cel.
Chodzi o substancję 4-MeI, która barwi napoje i produkty spożywcze na brązowo.
Tylko w 2012 r. wykryto na świecie 14 mln. nowych zachorowań. Nigdy nie było ich tak dużo.
Aborcja nie jest konieczna dla leczenia kobiet w ciąży cierpiących na raka - dowodzi studium opublikowane w renomowanym piśmie medycznym „The Lancet”. Jego autorzy doszli do wniosku, że chemioterapia zastosowana po pierwszym trymestrze ciąży nie szkodzi nienarodzonemu dziecku. A szansa na wyleczenie matki w ciąży nie jest mniejsza niż w przypadku innych kobiet.
U około 17 proc. Polek cierpiących na raka piersi przyczyną rozwoju choroby jest tzw. nadmierna ekspresja receptora HER2. Chorobę może zahamować terapia celowana - możliwa tylko wtedy, jeśli u pacjentki wykona się badanie na status receptora HER2.
Tradycyjny chiński lek na problemy z układem pokarmowym może ochronić pacjentów przed szkodliwymi skutkami chemioterapii i zwiększyć skuteczność leczenia - informuje "New Scientist" .
Morfina może hamować proces ukrwienia nowotworów i przez to spowalniać ich wzrost - artykuł na ten temat publikuje pismo "American Journal of Pathology".