Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Zmiany w sposobie żywienia u części Polaków spowodowały spadek zachorowalności na niektóre nowotwory, głównie takie jak rak żołądka, wątroby, trzustki i przełyku - powiedział w środę na konferencji prasowej w Warszawie prof. Mirosław Jarosz.
Nadmierne spożycie soli grozi nie tylko nadciśnienie tętniczym krwi, zawałem serca i udarem mózgu, zwiększa również ryzyko otyłości - ostrzega dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie prof. Mirosław Jarosz.
Reklamowane suplementy diety wspomagające wzrok można taniej i zdrowiej zastąpić jagodami i zielonymi warzywami. Znajdujące się w nich luteina i inne związki są łatwiej przyswajalne i nie wywołują skutków ubocznych - przekonują eksperci.
Zażywanie suplementów diety i preparatów roślinnych może wyrządzić więcej szkody niż pożytku, szczególnie wtedy, gdy są nadużywane - ostrzegali niedawno specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie na temat bezpieczeństwa leków roślinnych.
Żywność i leki zawierają składniki mogące nawzajem się wykluczać, bądź uzupełniać podczas ich równoczesnego użycia - przypomina śląski konsultant wojewódzki w dziedzinie farmacji aptecznej dr Lucyna Bułaś ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Z przebadanych ponad 100 preparatów na odchudzanie aż 20 proc. zawiera substancje niebezpieczne dla zdrowia, m.in. sibutraminę - poinformował PAP dr Marcin Zawadzki z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania np. układu krążenia i mózgu. Ponieważ nasz organizm ich nie produkuje musimy dostarczać je w diecie. Jednak Polacy spożywają za małe ilości tych związków - oceniają eksperci.
Pierwszym na świecie człowiekiem, który zastosował dietę w celu odchudzenia się był król Anglii Wilhelm Zdobywca, a pierwsza obsesja na punkcie diety odchudzającej pojawiła się w latach 20. XX wieku - czytamy w książce "Diety oczami naukowców", która ukazała się na rynku polskim.
Ostatecznie ogłaszamy, że zażywanie witamin i mikroelementów w tabletkach to strata pieniędzy, ponieważ nie daje żadnych korzyści zdrowotnych: nie chroni przed chorobami, a może być nawet szkodliwe - piszą autorzy raportu w piśmie "Annals of Internal Medicine".
Otyłość jest jednym z głównych czynników ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy. Zapobieganie otyłości poprzez ruch i zdrową dietę to również element profilaktyki przeciwnowotworowej.